Oltenii si restu' lumii
Cea de-a doua zi a Festivalului Oltenii și restu' lumii ediția a XXVIII-a desfășurată la Biblioteca Județeană Olt “Ion Minulescu” în data de 26 octombrie a fost o celebrare a umorului oltenesc, reunind epigramele, caricaturile și lansările de carte într-un program variat și dinamic.
Evenimentul a inclus expoziții ale cunoscuților caricaturiști: Leonte Năstase, Cristian Vecerdea, Gabiel Rusu, Adrian Vasile Trestian cât și lucrările semnate de Gogu Neagoe și Marian Avramescu, doi caricaturiști cunoscuți pentru stilul lor incisiv și umorul autentic. Pe lângă expozițiile vizuale, festivalul a găzduit o festivitate de premiere pentru un concurs național de epigramă și umor literar, unde au fost recompensați autori talentați de epigrame, fabule și proză umoristică. Momentul dedicat duelului epigramistic a adus o notă de interactivitate, invitând publicul să savureze schimburi de replici inspirate și pline de spirit.
La Secțiunea Creație Literară-concurs, la Concursul de epigrame pe teme date
Teme impuse: „Oltenii și restu’ Lumii”, paradox electoral și o temă liberă.
Câștigătorii acestei secțiuni, în urma jurizării lucrărilor au fost:
Marele Premiu: Ioan Toderașu
Premiul I: Laurențiu Ghiță
Premiul II: Janet Nica
Premiul III: Alexandru Hanganu
Mențiune: Doru Mihai Lungescu
Mențiune: David Valentin
Marian Nencescu a prezentat volumul Specific și diversitate. Lecturi filozofice, o carte ce explorează teme filosofice și culturale. De asemenea, Elena Mitru, stabilită în SUA, a lansat Covi jurnal, un volum bilingv (română-engleză) de însemnări jurnalistice, care surprinde observații și experiențe personale din perioada pandemiei.
Alături de acestea, a fost lansat și volumul Arta în conversație II, o colecție de interviuri cu artiști plastici din România și din străinătate, cu accent pe artiștii locali din județul Olt. În cadrul aceluiași eveniment, s-au acordat premii și au fost prezentate cărțile câștigătoare ale concursului de creație literară, acoperind genurile de epigramă, fabulă și proză scurtă umoristică, toate în spiritul umorului și creativității oltenești.